Ruim over de helft van de beweegkuur: Miranda staalt

13-09-2022
 
 
Het eerste jaar beweegkuur voor Miranda Broeren zit erop! Samen met haar kijken we terug naar dit afgelopen jaar en uiteraard blikken we ook vooruit. Want werken aan de toekomst, dat is waar de beweegkuur Sportief Capelle (GLI) vooral over gaat. In gesprek met Miranda, deelnemer uit de eerste groep, en dus één van de meer ervaren deelnemers.
 
Miranda: “Ik startte de beweegkuur niet per se om veel gewicht te verliezen, dat is in mijn geval ook helemaal niet echt nodig. Mijn deelname heeft veel meer te maken met andere zaken. Dingen die je onder lifestyle kunt noemen. Ik heb zoveel stress in mijn leven ervaren dat daardoor mijn gezondheid achteruitging. Mijn geheugen is bijvoorbeeld minder geworden, wat natuurlijk invloed heeft in mijn gezin en op mijn werk. Vooral de gesprekken met de leefstijlcoach helpen mij enorm.”
 
Vertrouwen opgebouwd
Sinds haar deelname aan de beweegkuur Sportief Capelle viel Miranda een paar kilo af. “Maar belangrijker is dat mijn cholesterol naar beneden is gegaan en dat mijn bloeddruk nu perfect is. En er is veel meer rust en harmonie in mijn gezin. Doordat ik beter in mijn vel zit, ben ik ook weer lekkerder aan het werk in de horeca. Ik heb dit jaar vertrouwen opgebouwd en kom weer onder de mensen. Voorheen zat ik meer in een isolement.”
 
‘Het is nu vooral mijn eigen traject.”
Miranda heeft nog zo’n 8 maanden te gaan, voordat de tweejarige beweegkuur erop zit voor haar. “De gesprekken met de professionals zijn nu wat minder frequent dan in het begin. Het is nu vooral mijn eigen traject en de leefstijlcoach is meer een luisterend oor. Ze stipt dingen aan die ik vaak wel weet, maar waarbij het toch fijn is als ik die nog eens hoor. Aankomende maanden ga ik gebruiken om nieuwe dingen te onderzoeken. Ik wil bijvoorbeeld een opleiding volgen. Uitdaging blijft om mezelf niet voorbij te lopen en constant mijn eigen grenzen te bewaken.”
 
Het sporten in de beweeggroep van Sportief Capelle doet Miranda niet meer. “De groep werd te groot voor mij en ik besloot het bewegen zelf op te gaan pakken. Individuele aandacht past meer bij mij, dus ik train nu met een personal trainer. Ook heb ik de app ‘Ommetje’ van de hersenstichting, waardoor ik meer ben gaan wandelen. Uit onderzoek is aangetoond dat voldoende bewegen ook helpt bij het terugdringen van hersenziekten zoals dementie. Dus elke dag probeer ik minimaal 20 minuten te wandelen. Mijn baan in de horeca helpt daar uitstekend bij,” lacht Miranda.
 
“De beweegkuur is geen tovermiddel.”
Miranda is heel duidelijk over het nut van de beweegkuur voor haar gezondheid; “Dit traject is de start geweest van mijn transformatie. Veel mensen zitten in een vicieuze cirkel, ik zat daar ook. Tegen nieuwe deelnemers zou ik zeggen: neem een duidelijk doel voor ogen. De beweegkuur is geen tovermiddel, je moet zelf actie ondernemen. En ook belangrijk: ga ervan genieten. Wees dankbaar voor de professionals die de strijd samen met je aangaan. Je gaat zeker weerstand tegenkomen. Je eigen motiverende redenen gaan je dan helpen. Ga ervoor! En vergeet daarbij niet om heel veel plezier te maken.”
 
#Get fit #Stay fit
 
Meer verhalen over de Beweegkuur vind je hier.