Beweegonderwijs in het water

26-11-2020
 
Schoolzwemmen in een nieuw jasje
 
Wat een mooi gezicht is het toch; het wedstrijdbad dat gebruikt wordt door leerlingen van de aangrenzende basisschool; de CSV.
 
De komende (totaal tien) weken krijgen kinderen uit de groepen 5 t/m 8 de gelegenheid om beweegonderwijs te volgen in het water. Niet in plaats van de reguliere gymles, maar als extra beweegles. Hiervoor is badwater beschikbaar én twee zwemonderwijzers.
 
Groep 5 en 6 komt een uur zwemmen en spelen, gevolgd door een tweede les, voor de kinderen uit groep 7 en 8.
 
De leerlingen komen samen met hun eigen onderwijzer naar het zwembad lopen. Eén van die onderwijzers is Miranda Suijker, ‘juf’ van groep 5. “Wat een fijne eerste indruk”, vertelt ze als we haar spreken langs de badrand. “We werden hartelijk welkom geheten met wat uitleg. Dat is fijn, zeker zo de eerste keer met een groep naar het zwembad. Ook merk ik al meteen dat het een echte samenwerking wordt. De zwemonderwijzer kwam me net al om feedback vragen over deze eerste les. Misschien gaan we nog wat dingen aanpassen, ervaring leert tenslotte.”
 
Als we de kinderen na de eerste les vragen naar hun ervaringen, spat ook hier het plezier van hun, nog natte, gezichten af.
 
“Ik had helemaal niet verwacht dat het zó leuk zou zijn”, vertelt de 8-jarige Liz na haar eerste zwemgymles. “Het is veel leuker dan een gewone zwemles zoals ik die altijd had. We deden allemaal leuke spelletjes. Een soort van volleybal in het ondiepe, met vangen en overgooien van de ballen. Ik heb mijn A- en B diploma dus ik kan al goed zwemmen. Aan het eind van de les gingen ook de discolampen en de muziek aan. Volgende week mogen we lekker weer! Ik heb er nu al zin in.”
 
Ook klasgenoot Ceyda uit groep 5 vindt het zwemmen fantastisch. “Wat ik helemaal leuk vind, is dat de lichtjes aan mogen onder water. Dat ziet er zo gezellig uit. Ook vond ik de dingen die we mochten doen heel leuk”. Ceyda zegt na haar eerste zwemuur nog iets opmerkzaams; “Ik vind het ook heel goed dat onze school en het zwembad contact hebben gehad met elkaar om dit te overleggen”.
 
En zo is het Ceyda; daar zijn wij ook heel blij mee!