Les zwemmen

ZWEM ABC

In Aquapelle leren wij je op een veilige en leuke manier zwemmen.
 
Onze mascotte Sporty vindt water heel leuk!
Hij wordt er wel een beetje nat van.
Ook zijn gezicht en haren worden nat.
Maar hij kan heerlijk zwemmen in het water.
Zwem jij met Sporty mee?
 

Zwemlesmethode

Wij geven zwemles conform de eisen van de Nationale Raad Zwemvaardigheid waarbij je van diploma A (Aanleren) via diploma B (Beter worden) je diploma C (Complete zwemvaardigheid) kan behalen. 
 

De badjes

In sportcomplex Aquapelle leren we je in 4 badjes (Rood, Blauw, Geel en Groen) alles wat je moet kunnen voor je A-diploma. Alle te behalen eisen voor je B-diploma en je C-diploma leren we je in 1 badje. 
 

Pedagogische visie

Onze visie is dat spel heel erg belangrijk is in de ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs leert jouw kind allerlei situaties en kan op zijn/haar manier de stof tot zich nemen. Daarom geven onze zweminstructeurs veel aandacht aan spelenderwijs leren. Om te kunnen leren zwemmen is het van groot belang dat jouw kind zich veilig voelt bij de zweminstructeur, in het water en in de groep. Dit doen we door jouw kind veel persoonlijke aandacht te geven. Daarnaast vinden wij plezier heel belangrijk, want plezier is de sleutel tot het leren!
 

Tarieven 

Inschrijvingskosten 35,00
Diplomakosten 25,00
Zwem ABC (per maand) 42,50
Losse zwemles (45 minuten) 9,80
 

Zwemlestijden

Maandag t/m vrijdag:
15.45-16.30 uur
16.30-17.15 uur
17.15-18.00 uur
 
Zaterdag:
10.00-10.45 uur
10.45-11.30 uur
11.30-12.15 uur
 

Belangrijke weetjes

 • Kinderen mogen in Aquapelle starten met zwemles op 4 jarige leeftijd.
 • Ieder kind leert op zijn eigen tempo, de kinderen schuiven door naar een hoger niveau wanneer de bijbehorende eisen voldoende zijn. Er wordt dus individueel doorgeschoven.
 • De zwemlessen duren 45 minuten.
 • Ieder kind heeft één keer per week zwemles.
 • In een zwemlesgroepje zwemmen maximaal 12 kinderen.
 • Er wordt gestreefd naar een reële tijdsduur voor het behalen van de drie zwemdiploma’s. Landelijke cijfers gebaseerd op kinderen in de leeftijd van 5 jaar zijn 50 klokuren voor het A diploma (a 66 lessen van 45min), 12 klokuren (a 16 lessen van 45min) voor het B en C diploma.
 • Wij streven er naar dat uw kind op dezelfde dag kan blijven zwemmen wanneer hij/zij doorstroomt naar het volgende badje, maar gezien het feit dat kinderen individueel doorgeschoven worden kunnen wij u dit niet garanderen.

Inschrijven

Schrijf nu in! Je kan je zoon of dochter online inschrijven voor zwemles wanneer hij of zij 3,5 jaar is.
Aanmelden voor de wachtlijst kost niks. Je kind zal in volgorde worden opgeroepen op het moment dat hij/zij de leeftijd van vier jaar bereikt heeft.

 

Jeugdfonds betaalt mee aan zwemles

Als je een laag inkomen hebt, kan het Jeugdfonds Sport & Cultuur (mee)betalen aan cultuur- en sportactiviteiten van je kinderen. Ook voor zwemles kan het Jeugdfonds betalen. Dit is voor kinderen vanaf vijf jaar. Voor het A-diploma in zwembad Aquapelle kun je € 450 krijgen. Dit is in één keer het bedrag voor twee jaar sport. De kosten voor het A-diploma zijn namelijk vaak hoger dan € 225. Hierdoor kun je voor dit kind volgend jaar geen aanvraag bij het Jeugdfonds meer doen. Kijk hier voor meer informatie over het Jeugdfonds Sport & Cultuur in Capelle a/d IJssel.
 
 
 

OEFENUURTJE

“Zit jij op zwemles in Aquapelle?
En vind jij sommige dingen nog een beetje lastig?
Of vind je het gewoon super leuk om een keer samen met papa of mama te komen oefenen en te laten zien wat jij allemaal al kan?
Kom dan gezellig naar het oefenuurtje in Aquapelle!
Blijf je daarna nog lekker zwemmen tijdens het recreatief zwemmen?
Want na inspanning... komt ontspanning!
Veel (oefen) plezier!”
 

Algemene info

Tijdens dit oefenuurtje mogen kinderen oefenen zonder drijfmiddelen. Zij oefenen samen met een ouder/verzorger die ook in het water is. Kinderen uit de badjes A1, A2 en A3 zwemmen in ondiep water. Kinderen uit de niveaus A4 / B en C mogen in diep water oefenen. Tijdens het oefenuurtje is er altijd een zweminstructeur aanwezig die kan helpen en aanwijzingen kan geven. Er zijn materialen beschikbaar die ook gebruikt worden tijdens de zwemles. Zo kan je bijvoorbeeld oefenen om dingen van de bodem te halen. Of wil je kunnen drijven zonder hulpmiddelen? Of wil je helemaal alleen op je rug die beenslag mooi kunnen uitvoeren. Wil je oefenen met het duikgat? Ook dat kan! Daarna kan je nog lekker even vrij zwemmen. 
 

Tarieven oefenuurtje

Voor kind met zwemlespas van Aquapelle  GRATIS   
Voor ouder/verzorger 4,50
 

Tijden

 Zondag 11.30 – 12.30 uur
 

Zwemmoment reserveren

 
 

VOLWASSEN ZWEMLES

Ik ben al wat ouder, maar nooit oud genoeg om te leren zwemmen.
 
Als ik mijn A-diploma heb gehaald, dan beheers ik de vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Als ik mijn B-diploma heb gehaald, dan beheers ik de vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater) glijbaan, een golfslagbassin of een stroomversnelling. Als ik mijn C-diploma heb gehaald, dan beheers ik vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of een grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). 
 

Zwemles voor volwassenen

Zwemles voor volwassenen is de veiligste manier om (weer) te leren zwemmen. Sommige mensen hebben nog geen ervaring met zwemmen en zullen eerst alle vaardigheden moeten leren, terwijl anderen een tijd niet hebben gezwommen en weer zwemvaardig en zwemveilig willen worden.
 
Tijdens een zwemles voor volwassenen krijg je les van een ervaren en gediplomeerde zweminstructeur. De zwemles telt maximaal 12 deelnemers per instructeur en wordt bijna altijd uitgevoerd in water waar je gewoon kunt gaan staan. Gaandeweg zul je steeds meer richting het diepe bad komen en komt het eerste zwemdiploma steeds meer in zicht.
 
Van de zweminstructeur krijgt je gedurende het zwemtraject, de juiste handvatten om op een correcte manier de zwemslagen uit te voeren. Je leert in eerste instantie drijven en de borst- en rugcrawl; waarna je verder gaat met het aanleren van de school- en rugslag. Daarnaast leer je ook nog eens extra basisvaardigheden zoals: te water gaan (springen of duiken), onder water zwemmen, draaien en survival. Met al deze vaardigheden zul je zeer zwemveilig worden en gaan genieten van een levenlang zwemmen.
 
Heb je al ervaring met zwemmen, dan moet je dit aangeven bij de zweminstructeur. Je wordt dan op je zwemvaardigheid getest en in het juiste zwemniveau geplaatst. Je hoeft dus niet helemaal vooraan te beginnen en krijgt de oefenstof die het beste bij jou past. Zo komen de oude zwemvaardigheden snel weer terug.
 

Tarieven 

Inschrijvingskosten 35,00
Diplomakosten 25,00
Zwem ABC (per maand) 42,50
Losse zwemles (45 minuten) 9,80
 

Tijden

Donderdag  19.30-20.15 uur  Beginners
Donderdag  20.15-21.00 uur  Gevorderden
 

Belangrijke weetjes

 • Volwassen zwemles is voor mensen vanaf 16 jaar;
 • De zwemles wordt gegeven in het doelgroepenbad;
 • De zwemles duurt 45 minuten;
 • Als vuistregel kun je nemen dat je ongeveer een jaar bezig bent om je eerste zwemdiploma te halen. Dit is in sterke mate afhankelijk van je beginniveau, je angst voor water en je algemene motorische vaardigheden;
 • Heb je in het verleden al leren zwemmen? Je zwemvaardigheden terug krijgen gaat meestal vrij snel en door een aantal zwemlessen te nemen, kun je dit op een veilige manier doen.
Aanmelden kan altijd met daarbij de vermelding van je huidige zwemniveau. Je krijgt na aanmelding vanzelf een bericht van ons.
 
 
 

GUPPY EN PUPPY ZWEMMEN

Ook de allerkleinsten leren wij op een leuke manier zwemmen. 
 
Sporty vindt water heel leuk.
Hij wordt er wel een beetje nat van.
Ook zijn gezicht en haren worden nat.
Maar hij kan heerlijk bewegen in het water.
Survival jij samen met papa of mama en met Sporty mee?
 

Zwemlesmethode

Vanaf 7 september 2021 starten wij met Guppy en Puppy Zwemmen in Aquapelle! Het Guppy en Puppy zwemmen is conform de eisen van de Nationale Raad Zwemvaardigheid en is een mooie opstap naar het zwem-ABC wat je kind vanaf 4 jaar in Aquapelle kan volgen. 
 

De badjes

In Aquapelle hebben we 6 certificaten/tussenstappen:
Guppy 1 + 2 2 maanden – grens lopen (+/- 1 tot 1,5 jaar)
Guppy 3 + Puppy 1 grens lopen (+/- 1 tot 1,5 jaar) – 2 jaar
Puppy 2 + 3 2 – 4 jaar

Stap voor stap worden de kleintjes met oefeningen en spelletjes vertrouwd gemaakt met het water. Het in het water zijn is al een hele belevenis. Er vrij mee om kunnen gaan, is de volgende stap.

Spetters maken, kopje onder gaan, kijken en luisteren onderwater horen er allemaal bij. Lukt dit allemaal, dan worden er ook oefeningen gedaan waar er wordt gedreven op de buik en rug en ook draaien komt aan de orde.  Je vrij kunnen bewegen, springen/vallen van de kant in het water en er zelf weer uit klimmen dit allemaal zijn opdrachten die worden gedaan bij het guppy zwemmen.

Wanneer de kinderen wat ouder zijn gaan we aan de slag met oefeningen die aan de basis Staan van het leren zwemmen voor het zwem-ABC. In het begin wordt er veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Kinderen leren lopen in het water, spetteren, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water kijken- en luisteren. En als ze echt de smaak te pakken hebben, dan gaan we zelfs al aan de slag met oefeningen die kinderen in badje A1 van het zwem-ABC ook leren. 

Is je kind 4 jaar en klaar om mee te gaan doen met de reguliere lessen van het zwemABC dan kunnen we kijken waar je kind in kan stromen. Heb je het hele Guppy en Puppy traject gevolgd, dan hoeft je kind niet op de wachtlijst voor het zwem-ABC, maar kan direct instromen.
 

Pedagogische visie

Onze visie is, dat spel heel erg belangrijk is in de ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs leert jouw kind allerlei situaties en kan op zijn/haar manier de stof tot zich nemen. Daarom geven onze zweminstructeurs veel aandacht aan spelenderwijs leren. Om te kunnen leren zwemmen is het van groot belang dat jouw kind zich veilig voelt bij de zweminstructeur , in het water en in de groep. Dit doen we door jouw kind veel persoonlijke aandacht te geven. Daarnaast vinden wij plezier heel belangrijk, want plezier is de sleutel tot het leren!
 

Tarieven

€6,00 Paskosten (deze kosten zijn eenmalig)
€4.50 Losse les ouder
€4,00 Losse les kind tot 4 jaar
€45,00 12-badenkaart Ouder (1 jaar geldig)
€40,00 12-badenkaart kind tot 4 jaar (1 jaar geldig)
€5,00 Diplomakosten (deze kosten zijn per diploma. In totaal zijn er 6)
 

Zwemlestijden

Dinsdag en vrijdag Guppy 1 en 2:  09.10 – 09.30 uur (blok 09.00-10.00)
Guppy 3 en Puppy 1:  09.40 – 10.00 uur (blok 09.00-10.00)
Puppy 2 en 3:  10.10 – 10.30 uur (blok 10.00-11.00)
 

Belangrijke weetjes

 • Kinderen kunnen in Aquapelle meedoen met Guppy en Puppy lessen vanaf 2 maanden tot 4 jaar.
 • Ieder kind leert op zijn eigen tempo, de kinderen gaan door naar een nieuw niveau wanneer de bijbehorende opdrachten behaald en voldoende zijn. 
 • De lessen duren 20 minuten.
 • Ieder kind kan één keer per week meedoen.
 • De Guppy en Puppy lessen worden in Aquapelle gegeven conform de eisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en is een goede voorbereiding op het echte ZWEM-ABC.

Reserveren?

Je kan je samen met je zoon of dochter opgeven door online te reserveren voor de Guppy en Puppy lessen. Dit kan hier.
Vragen? Mail gerust naar zwemmen@sportiefcapelle.nl
 

Reguliere zwemlessen

 
Omdat er het afgelopen jaar door de corona maatregelen al zoveel lessen zijn uitgevallen, gaan we in de zomervakantie ook zoveel mogelijk door met de reguliere zwemlessen. De zwemlessen gaan op de tijden zoals je gewend bent door tot en met 31 juli 2021 en beginnen weer op 23 augustus 2021.
 
Midden in het hart van de vakantie (tussen 2 en 22 augustus) zijn er dus geen reguliere zwemlessen in de middag, maar kunnen jullie wel de inhaallessen of extra lessen inplannen in de ochtend.
 
Zo hoeft het zwemavontuur van onze watervriendjes niet te lang stil te liggen.