Zwemles

ZWEMLES DIPLOMA A B C

In Aquapelle leren wij kinderen op een veilige en leuke manier zwemmen:
 • A-diploma: vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
 • B-diploma: vaardigheden voor een zwembad met attracties zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin of een stroomversnelling.
 • C-diploma: vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of een grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee).

  Zwemlesmethode
  Wij geven zwemles conform de eisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid waarbij je van diploma A (Aanleren) via diploma B (Beter worden) je diploma C (Complete zwemvaardigheid) kunt behalen. Sportief Capelle is in het bezit van de Licentie Nationale Zwemdiploma's. Kijk verder op de website Alles over zwemles.

Badjes
In sportcomplex Aquapellen leren we kinderen in 4 stappen (badje rood, badje blauw, badje geel en badje groen) alles wat ze moeten kunnen voor hun A-diploma. Alle te behalen eisen voor het B-diploma en het C-diploma leren we de kinderen aan in 1 bad.

Veelgestelde vragen
We hebben de antwoorden op veelgestelde vragen (januari 2024) op een rij gezet. Hier vind je alles over inschrijven voor zwemles.


Pedagogische visie
Onze visie is dat spel heel erg belangrijk is in de ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs leert jouw kind allerlei situaties en kan op zijn/haar manier de stof tot zich nemen. Daarom geven onze zweminstructeurs veel aandacht aan spelenderwijs leren. Om te kunnen leren zwemmen is het van groot belang dat jouw kind zich veilig voelt bij de zweminstructeur, in het water en in de groep. Dit doen we door jouw kind veel persoonlijke aandacht te geven. Daarnaast vinden wij plezier heel belangrijk, want plezier is de sleutel tot het leren.

Lees hier het verhaal van Timo (download bestand, 2 pagina's)

Zwem-ABC Extra
Ieder kind in Capelle aan den IJssel moet zwemles kunnen volgen. Er zijn kinderen die om verschillende redenen niet deel kunnen nemen aan de reguliere lessen voor het zwem-ABC. Mogelijk omdat er bijvoorbeeld een vorm van autisme of een visuele of cognitieve beperking is vastgesteld. Bij Sportief Capelle vinden we dat ieder kind de kans verdient om een diploma te halen, daarom bieden wij Zwem-extra aan. Met deze aangepaste zwemlessen verbeteren we de zwemvaardigheid én vergroten we de kans op een diploma.

Open pdf voor meer informatie.

 

Lestijden
Klik hier voor het zwembadrooster.  Je ziet daar de actuele lestijden.

Weetjes
 • ​Kinderen mogen in Aquapelle starten met zwemles op 4-jarige leeftijd. Ieder kind leert op zijn eigen tempo. Een kind schuift door naar een hoger niveau wanneer de bijbehorende eisen voldoende zijn. Er wordt dus individueel doorgeschoven.
 • De zwemlessen duren 45 minuten.
 • Ieder kind heeft één keer per week zwemles.
 • Een zwemlesgroepje bestaat uit maximaal 12 kinderen.
 • Er wordt gestreefd naar een reële tijdsduur voor het behalen van de drie zwemdiploma’s. Landelijke cijfers gebaseerd op kinderen in de leeftijd van 5 jaar zijn 50 klokuren voor het A diploma (a 66 lessen van 45 min), 12 klokuren (a 16 lessen van 45 min) voor het B en C diploma.
 • ​Wij streven ernaar dat uw kind op dezelfde dag kan blijven zwemmen wanneer hij/zij doorstroomt naar het volgende badje. Aangezien kinderen individueel doorgeschoven worden, kunnen wij u dit niet garanderen.

Inschrijven
Schrijf in. Je kunt je zoon of dochter online inschrijven voor zwemles wanneer hij of zij 3,5 jaar is.
Aanmelden voor de wachtlijst is gratis. Je kind zal in volgorde van inschrijving worden opgeroepen op het moment dat hij/zij de leeftijd van vier jaar bereikt heeft.
 

Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt mee aan zwemles
Als je een laag inkomen hebt, kan het Jeugdfonds Sport & Cultuur (mee)betalen aan cultuur- en sportactiviteiten van je kind. Dit geldt voor kinderen vanaf vijf jaar.
Voor diploma A + B betaalt het Jeugdfonds € 900,-- voor twee jaar zwemles
Kijk hier voor meer informatie over het Jeugdfonds Sport & Cultuur in Capelle a/d IJssel.

Recreatief zwemmen
Kinderen die zwemles hebben in Aquapelle, krijgen een zwemlespas. Zij hebben daarmee gratis toegang tot het uur recreatief zwemmen op zondag.
Tijdens het recreatief zwemmen mogen kinderen oefenen zonder drijfmiddelen. Zij oefenen samen met een ouder/verzorger die ook in het water is. Kinderen uit de badjes A1, A2 en A3 zwemmen in ondiep water. Kinderen uit de niveaus A4 / B en C mogen in diep water oefenen. Tijdens het recreatief zwemmen is er altijd een toezichthouder aanwezig. Er zijn materialen beschikbaar die ook gebruikt worden tijdens de zwemles. 
Kosten: gratis voor kinderen met een zwemlespas, de begeleider/ouder betaalt wel.

 

 

ZWEMLES VOOR VOLWASSENEN

Zwemles voor volwassenen/jeugd vanaf 16 jaar is de veiligste manier om (weer) te leren zwemmen. Je kunt bij ons terecht als je wilt leren zwemmen. Heb je in het verleden je zwemdiploma behaald en wil je je vaardigheden verbeteren? Ook dan ben je van harte welkom op zwemles.

Tijdens een zwemles voor volwassenen krijg je les van een ervaren en gediplomeerde zweminstructeur. De zwemles telt maximaal 12 deelnemers per instructeur en wordt bijna altijd uitgevoerd in water waar je gewoon kunt gaan staan. Gaandeweg zul je steeds meer richting het diepe bad komen en komt het eerste zwemdiploma steeds meer in zicht.

Van de zweminstructeur krijg je gedurende het zwemtraject, de juiste handvatten om op een correcte manier de zwemslagen uit te voeren. Je leert in eerste instantie drijven en de borst- en rugcrawl waarna je verder gaat met het aanleren van de school- en rugslag. Daarnaast leer je ook nog eens extra basisvaardigheden zoals: te water gaan (springen of duiken), onder water zwemmen, draaien en survival. Met al deze vaardigheden zul je zeer zwemveilig worden en gaan genieten van een levenlang zwemmen.

Heb je al ervaring met zwemmen, dan moet je dit aangeven bij de zweminstructeur. Je wordt dan op je zwemvaardigheid getest en in het juiste zwemniveau geplaatst. Je hoeft dus niet helemaal vooraan te beginnen en krijgt de oefenstof die het beste bij jou past. Zo komen de oude zwemvaardigheden snel weer terug.

Weetjes
Als vuistregel kun je nemen dat je ongeveer een jaar bezig bent om je eerste zwemdiploma te halen. Dit is in sterke mate afhankelijk van je beginniveau, je angst voor water en je algemene motorische vaardigheden.
Heb je in het verleden al leren zwemmen? Je zwemvaardigheden terugkrijgen gaat meestal vrij snel en door een aantal zwemlessen te nemen, kun je dit op een veilige manier doen.

 

 

OUDER-KINDZWEMMEN (3 maanden tot en met 3 jaar)

 
Voor het ouder-kindzwemmen verdelen we het doelgroepenbad in twee delen. Er is een deel voor vrijzwemmen en een deel voor ouders die met hun kind een lesje willen volgen. Op ons zwembadrooster vind je de juiste lestijden per leeftijd.
Optie 1: vrijzwemmen (zonder les)
Als je geen les wil volgen maar wel graag met je kind wil zwemmen kun je iedere vrijdagochtend tussen 9:00 en 11:00 terecht, ongeacht de leeftijd van je kind.
 • Het vrijzwemmen is voor kinderen vanaf 3 maanden tot en met 3 jaar oud,
 • Het zwemmen gebeurt samen met een (groot)ouder of andere begeleider
 • Je koopt een los kaartje of een meerbadenkaart. Reserveren is niet nodig.
Optie 2: les volgen
Je kunt ook kiezen om mee te doen aan de lessen. Voor iedere leeftijdsgroep is er een specifiek tijdvak.
 • De lessen zijn voor kinderen vanaf 3 maanden tot en met 3 jaar oud,
 • Het zwemmen gebeurt samen met een (groot)ouder of andere begeleider,
 • Voor of na de les ben je welkom in het andere deel van het bad voor het vrijzwemmen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
Je koopt een maandkaart en wordt samen met je kind in de lesgroep geplaatst die bij de leeftijd van je kind hoort. Per les is er ruimte voor 12 kinderen. Voor de les haal je bij de receptie een gekleurd bandje. Door het bandje in te leveren bij de zweminstructeur krijg je toegang tot de les. Als de groep vol zit plaatsen we jou en je kind op de wachtlijst. Het is niet mogelijk om een los kaartje te kopen.
 
Tijdschema lessen
 
Ouder-kindzwemmen tijden
Leeftijd voor de les
Diploma
09:00 – opening deuren
 
 
09:10 – 09:30
3-9 maanden
Guppy 1
09:30 - leswissel*
 
 
09:40 - 10:00
9 maanden tot 15 maanden
Guppy 2 en 3
10:00 - leswissel*
 
 
 
10:10 - 10:30
15 maanden tot 2,5 jaar
Puppy 1 en 2
10:30 - leswissel*
 
 
10:40 - 11:00
2,5 tot en met 3 jaar
Puppy 3
*Leswissel: de vorige groep verlaat het bad (of verhuist naar het vrijzwemmen) en de volgende lesgroep komt het water in.