Zwemles

ZWEMLES DIPLOMA A B C

In Aquapelle leren wij kinderen op een veilige en leuke manier zwemmen:
 • A-diploma: vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
 • B-diploma: vaardigheden voor een zwembad met attracties zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin of een stroomversnelling.
 • C-diploma: vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of een grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee).

  Zwemlesmethode
  Wij geven zwemles conform de eisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid waarbij je van diploma A (Aanleren) via diploma B (Beter worden) je diploma C (Complete zwemvaardigheid) kunt behalen. Sportief Capelle is in het bezit van de Licentie Nationale Zwemdiploma's. Kijk verder op de website Alles over zwemles.


Badjes
In sportcomplex Aquapellen leren we kinderen in 4 stappen (badje rood, badje blauw, badje geel en badje groen) alles wat ze moeten kunnen voor hun A-diploma. Alle te behalen eisen voor het B-diploma en het C-diploma leren we de kinderen aan in 1 bad.

Veelgestelde vragen
We hebben de antwoorden op veelgestelde vragen op een rij gezet: FAQ zwemles 


Pedagogische visie
Onze visie is dat spel heel erg belangrijk is in de ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs leert jouw kind allerlei situaties en kan op zijn/haar manier de stof tot zich nemen. Daarom geven onze zweminstructeurs veel aandacht aan spelenderwijs leren. Om te kunnen leren zwemmen is het van groot belang dat jouw kind zich veilig voelt bij de zweminstructeur, in het water en in de groep. Dit doen we door jouw kind veel persoonlijke aandacht te geven. Daarnaast vinden wij plezier heel belangrijk, want plezier is de sleutel tot het leren.

Lees hier het verhaal van Timo (download bestand, 2 pagina's)


 
 

Lestijden
Klik hier voor het zwembadrooster.  Je ziet daar de actuele lestijden.

Weetjes
 • ​Kinderen mogen in Aquapelle starten met zwemles op 4-jarige leeftijd.Ieder kind leert op zijn eigen tempo. Een kind schuift door naar een hoger niveau wanneer de bijbehorende eisen voldoende zijn. Er wordt dus individueel doorgeschoven.
 • De zwemlessen duren 45 minuten.
 • Ieder kind heeft één keer per week zwemles.
 • Een zwemlesgroepje bestaat uit maximaal 12 kinderen.
 • Er wordt gestreefd naar een reële tijdsduur voor het behalen van de drie zwemdiploma’s. Landelijke cijfers gebaseerd op kinderen in de leeftijd van 5 jaar zijn 50 klokuren voor het A diploma (a 66 lessen van 45 min), 12 klokuren (a 16 lessen van 45 min) voor het B en C diploma.
 • ​Wij streven ernaar dat uw kind op dezelfde dag kan blijven zwemmen wanneer hij/zij doorstroomt naar het volgende badje. Aangezien kinderen individueel doorgeschoven worden, kunnen wij u dit niet garanderen.

Inschrijven
Schrijf in. Je kunt je zoon of dochter online inschrijven voor zwemles wanneer hij of zij 3,5 jaar is.
Aanmelden voor de wachtlijst is gratis. Je kind zal in volgorde van inschrijving worden opgeroepen op het moment dat hij/zij de leeftijd van vier jaar bereikt heeft.
 

Jeugdfonds betaalt mee aan zwemles
Als je een laag inkomen hebt, kan het Jeugdfonds Sport & Cultuur (mee)betalen aan cultuur- en sportactiviteiten van je kind. Dit geldt voor kinderen vanaf vijf jaar.
Voor het A-diploma in zwembad Aquapelle kun je € 450,-- per kind krijgen. Dit is in één keer het bedrag voor twee jaar sport.
De kosten voor het A-diploma zijn namelijk vaak hoger dan € 225,--. Hierdoor kun je voor dit kind volgend jaar geen aanvraag bij het Jeugdfonds meer doen. Kijk hier voor meer informatie over het Jeugdfonds Sport & Cultuur in Capelle a/d IJssel.

Recreatief zwemmen
Kinderen die zwemles hebben in Aquapelle, krijgen een zwemlespas. Zij hebben daarmee gratis toegang tot het uur recreatief zwemmen op zondag.
Tijdens het recreatief zwemmen mogen kinderen oefenen zonder drijfmiddelen. Zij oefenen samen met een ouder/verzorger die ook in het water is. Kinderen uit de badjes A1, A2 en A3 zwemmen in ondiep water. Kinderen uit de niveaus A4 / B en C mogen in diep water oefenen. Tijdens het recreatief zwemmen is er altijd een toezichthouder aanwezig. Er zijn materialen beschikbaar die ook gebruikt worden tijdens de zwemles. 
Kosten: gratis voor kinderen met een zwemlespas, €4,50 voor ouder/verzorger.

 
 

ZWEMLES VOOR VOLWASSENEN

Zwemles voor volwassenen/jeugd vanaf 16 jaar is de veiligste manier om (weer) te leren zwemmen. Je kunt bij ons terecht als je wilt leren zwemmen. Heb je in het verleden je zwemdiploma behaald en wil je je vaardigheden verbeteren? Ook dan ben je van harte welkom op zwemles.

Tijdens een zwemles voor volwassenen krijg je les van een ervaren en gediplomeerde zweminstructeur. De zwemles telt maximaal 12 deelnemers per instructeur en wordt bijna altijd uitgevoerd in water waar je gewoon kunt gaan staan. Gaandeweg zul je steeds meer richting het diepe bad komen en komt het eerste zwemdiploma steeds meer in zicht.

Van de zweminstructeur krijg je gedurende het zwemtraject, de juiste handvatten om op een correcte manier de zwemslagen uit te voeren. Je leert in eerste instantie drijven en de borst- en rugcrawl waarna je verder gaat met het aanleren van de school- en rugslag. Daarnaast leer je ook nog eens extra basisvaardigheden zoals: te water gaan (springen of duiken), onder water zwemmen, draaien en survival. Met al deze vaardigheden zul je zeer zwemveilig worden en gaan genieten van een levenlang zwemmen.

Heb je al ervaring met zwemmen, dan moet je dit aangeven bij de zweminstructeur. Je wordt dan op je zwemvaardigheid getest en in het juiste zwemniveau geplaatst. Je hoeft dus niet helemaal vooraan te beginnen en krijgt de oefenstof die het beste bij jou past. Zo komen de oude zwemvaardigheden snel weer terug.

Tarieven 
Inschrijvingskosten 35,00
Diplomakosten 25,00
Zwem ABC (per maand) 42,50
Losse zwemles (45 minuten) 9,80

Tijden
Donderdag  19.30-20.15 uur  Beginners
Donderdag  20.15-21.00 uur  Gevorderden​

Weetjes
Als vuistregel kun je nemen dat je ongeveer een jaar bezig bent om je eerste zwemdiploma te halen. Dit is in sterke mate afhankelijk van je beginniveau, je angst voor water en je algemene motorische vaardigheden.
Heb je in het verleden al leren zwemmen? Je zwemvaardigheden terugkrijgen gaat meestal vrij snel en door een aantal zwemlessen te nemen, kun je dit op een veilige manier doen.


OUDER-KIND ZWEMMEN

 
Ook de allerkleinsten leren wij op een leuke manier zwemmen. In Aquapelle kun je met je kind meedoen aan Guppy en Puppy-zwemmen. Wij geven de lessen Guppy en Puppy conform de eisen van de Nationale Raad Zwemvaardigheid.
 • Guppy: ouder + kind van 0-2 jaar.
 • Puppy: ouder + kind van 2-4 jaar.
Het volgen van de lessen is een mooie opstap naar het diplomazwemmen ABC wat je kind vanaf 4 jaar in Aquapelle kan volgen. 

 

De badjes

In Aquapelle hebben we 6 certificaten/tussenstappen:
Guppy 1 + 2 2 maanden – grens lopen (+/- 1 tot 1,5 jaar)
Guppy 3 + Puppy 1 grens lopen (+/- 1 tot 1,5 jaar) – 2 jaar
Puppy 2 + 3 2 – 4 jaar

Stap voor stap worden de kleintjes met oefeningen en spelletjes vertrouwd gemaakt met het water. Het in het water zijn is al een hele belevenis. Er vrij mee om kunnen gaan, is de volgende stap.

Spetters maken, kopje onder gaan, kijken en luisteren onderwater horen er allemaal bij. Lukt dit allemaal, dan worden er ook oefeningen gedaan waar er wordt gedreven op de buik en rug en ook draaien komt aan de orde.  Je vrij kunnen bewegen, springen/vallen van de kant in het water en er zelf weer uit klimmen dit allemaal zijn opdrachten die worden gedaan bij het guppy zwemmen.

Wanneer de kinderen wat ouder zijn gaan we aan de slag met oefeningen die aan de basis Staan van het leren zwemmen voor het zwem-ABC. In het begin wordt er veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Kinderen leren lopen in het water, spetteren, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water kijken- en luisteren. En als ze echt de smaak te pakken hebben, dan gaan we zelfs al aan de slag met oefeningen die kinderen in badje A1 van het zwem-ABC ook leren. 

Is je kind 4 jaar en klaar om mee te gaan doen met de reguliere lessen van het zwemABC dan kunnen we kijken waar je kind in kan stromen. Heb je het hele Guppy en Puppy-traject gevolgd, dan hoeft je kind niet op de wachtlijst voor het zwem-ABC, maar kan direct instromen.
 

Pedagogische visie
Onze visie is, dat spel heel erg belangrijk is in de ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs leert jouw kind allerlei situaties en kan op zijn/haar manier de stof tot zich nemen. Daarom geven onze zweminstructeurs veel aandacht aan spelenderwijs leren. Om te kunnen leren zwemmen is het van groot belang dat jouw kind zich veilig voelt bij de zweminstructeur , in het water en in de groep. Dit doen we door jouw kind veel persoonlijke aandacht te geven. Daarnaast vinden wij plezier heel belangrijk, want plezier is de sleutel tot het leren!

 

Tarieven
€6,00 Paskosten (deze kosten zijn eenmalig)
€4,50 Losse les ouder
€4,00 Losse les kind tot 4 jaar

€45,00 12-badenkaart ouder (1 jaar geldig)
€40,00 12-badenkaart kind tot 4 jaar (1 jaar geldig)
€5,00 Diplomakosten (deze kosten zijn per diploma. In totaal zijn er 6).
 

Lestijden
De lessen zijn op dinsdag en vrijdag. 
Guppy 1 en 2:  09.10 – 09.30 uur (blok 09.00-10.00)
Guppy 3 en Puppy 1:  09.40 – 10.00uur (blok 09.00-10.00)
Puppy 2 en 3:  10.10 – 10.30 uur (blok 10.00-11.00)

 

Belangrijke weetjes

 • Kinderen kunnen in Aquapelle meedoen met Guppy en Puppy lessen vanaf 2 maanden tot 4 jaar.
 • Ieder kind leert op zijn eigen tempo, de kinderen gaan door naar een nieuw niveau wanneer de bijbehorende opdrachten behaald en voldoende zijn. 
 • De lessen duren 20 minuten.
 • Ieder kind kan één keer per week meedoen.
 • De Guppy en Puppy lessen worden in Aquapelle gegeven conform de eisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en zijn  een goede voorbereiding op het echte ZWEM-ABC.